5 tipů pro gentlemany s kravatou

Často slýcháme názor, že kravaty jsou přežitkem a do dnešní doby už nepatří. I tvrdý business se dnes mnohdy dělá v rozhalence a do divadla se chodí v polokošili. A přitom je kravata jedním z mála doplňků, kterým lze poměrně jednoduchý pánský šatník oživit a ozvláštnit. Nošení vázanky je znakem elegance a vyspělosti. Jak ji ale nosit tak, aby nepřekážela a stala se příjemným doplňkem vašeho šatníku?


1. Jak uvázat kravatu

Tou nejzapeklitější věcí na kravatě je pro mnohé uzel. Někomu se jeho vázání jeví jako nadlidský úkol. Tady doporučujeme vzpomenout si na první zavazování tkaniček v dětství –⁠ vytrvale jsme trénovali mašličky, dokud nebyly perfektní, ačkoli to taky chvíli trvalo. Dobrou zprávou je, že u vázanky si vystačíte s jedním až dvěma uzly, na něž naleznete na internetu podrobné návody. Kravatové uzly se liší šířkou a symetrií –⁠ pro mohutnější muže se lépe hodí širší uzly, štíhlejší pánové mohou zvolit uzly užší. Nejběžnějšími typy jsou Windsor a Half-Windsor (široké), Pratt (střední), Long a Prince Albert (úzké). Máte-li nadšení, odhodlání a alespoň trochu šikovné ruce, zkuste složitější kreace, jako jsou Eldredge nebo Trinity. 

Při učení važte kravatu vždy na krku před zrcadlem, uvidíte tak každý krok a rychle se zbavíte chyb.
Volansky fashion tip

2. Jak na správnou šířku a délku kravaty

Se šířkou kravaty je to podobné jako u uzlu, kromě aktuální módy se totiž odvíjí především od typu vaší postavy. Úzké kravaty sluší výhradně štíhlým vysokým pánům a mladým mužům. U mužů mohutnější nebo silnější figury může příliš úzká kravata působit pitoreskně. Navzdory nedávnému trendu slim kravat se považují za univerzálnější širší kravaty s šířkou okolo sedmi centimetrů. Délka kravaty je pro elegantní vzhled neméně důležitá. Správně má hrot kravaty dosahovat na sponu opasku a částečně jí zakrývat. Kratší nebo delší dosah je považovaný za společenské faux pas.

Pokud si berete kravatu pouze ke košili, zkuste užší kravatu i typ uzlu.
Volansky fashion tip

3. Správná velikost límce

Tento článek je sice o kravatách, neměli byste však zapomenout, že vázanka je doplňkem pro košili a oblek. Velikost límce košile je pro její vázání velmi důležitá. V první řadě je třeba pořídit si košili, která vám sedí. Padnoucí kousek poznáte tak, že při dopnutí posledního knoflíku budete schopni vsunout mezi límec a krk ještě dva prsty. Tvarově se pro vázání kravat nejlépe hodí límečky s širokými špičkami.

Nevažte kravaty do košil s takzvaným button-down límečkem.
Volansky fashion tip

4. Kam s těmi ocásky

Užší konce kravat, někdy nazývané ocásky, by po správném uvázání měly být kratší než přední díl s lopatkou a hrotem. Jak ale zajistit, aby zadní díl ledabyle nevlál a nerušil tak kompaktnost kravaty? Nabízí se více možností. Většina kravat se vyrábí s poutkem našitým ze zadní strany lopatky, do kterého se ocásek zasune. V případě absence poutka můžete zadní díl zastrčit pod košili, a to mezerou mezi posledním a předposledním knoflíkem. I kravatu lze ozdobit – spodní i vrchní díl je možno secvaknout kravatovou sponou nebo elegantnější a vzácnější jehlicí, které zároveň přichytí kravatu u košile.

Pokud jste příznivci rozevláté rebelie, můžete pochopitelně nechat konce neposedně povlávat nespojené.
Volansky fashion tip

5. Varianty kravat

Jak už bylo řečeno, kravata je doplňkem, a tudíž outfit nezachraňuje, nýbrž doplňuje. Vždy proto vybírejte kravatu k obleku a košili, a ne naopak. Pomineme-li „veselé kravaty“, jež jsou pro gentlemana nevhodné, můžeme mluvit o čtyřech základních druzích, tedy jednobarevné, pruhované, s puntíky a vzory. 

Jednobarevné kravaty jsou univerzálním společníkem do divadla, práce i na svatbu.  Skvěle se kombinují s jakýmkoliv outfitem. Krom formální černé zkuste také elegantní vínovou nebo navy.

Pruhované vázanky se jeví být skvělou volbou pro pracovní prostředí, vyjadřují přímost a jasně definované hranice. Byznysmeny, bankéře nebo politiky si bez nich téměř neumíme představit, ačkoliv i to dávno není pravidlem. Workoholismus zdravý není, a proto po práci pruhy raději odložte a na slavnost nebo posezení s přáteli zvolte kravatu jinou.

Poslední dva druhy se částečně překrývají a ocení je především rafinovaní elegáni. nemějte strach, puntíky a podobné pravidelně se opakující vzorky jsou příjemným osvěžením společenského outfitu, a to především u méně formálních událostí, jako jsou koncerty, divadelní představení nebo narozeninové párty. V neposlední řadě můžete sáhnout také po vzorech nepravidelných, z nichž asi nejznámějším je původně perský paisley. Tyto neodolatelně elegantní kravaty jsou velmi výrazným a krásným doplňkem, který musí vyniknout, proto je doporučujeme nosit na jednobarevné košili.

Obecné pravidlo, ať už zvolíte jakýkoliv druh kravat, zní, že kravata musí být vždy tmavší než základní barva košile.

Kravatu po sundání z krku rozvažte a pověste do skříně. Předejdete tak nežádoucímu mačkání.
Volansky fashion tip
U nás dostanete kravaty pro každou příležitost. Navíc se slevou 20 % na e-shopu. V kamenných prodejnách na vás čeká akce 2+1 zdarma. Potřebujete-li ve výběru nasměrovat nebo poradit, vyzkoušejte naši módní konzultaci v chatu přímo na e-shopu.