Jak se obléct k maturitě

Přichází období maturit. Pro mladé lidi vůbec první velká zkouška v životě. Slovo „maturita“ pochází z latinského slova maturitas, které znamená zralost. Často je také označována jako zkouška dospělosti. Kromě toho, že studenti prokazují svůj všeobecný přehled a schopnost se věcně, logicky a smysluplně vyjadřovat, měli by předvést také to, že zvládnou dospěle vystupovat. Součástí této dovednosti je pochopitelně také schopnost umět se slušně a vkusně obléknout.


Oblečení k maturitě nepodceňujte 

Kdo má maturitu za sebou, určitě si pamatuje stres, který jí předchází. Neexistuje nic důležitějšího. A i když všechno dobře dopadne, někomu se vzpomínky na tuto zkoušku vkrádají do snů do konce života. Maturita je zlomovým bodem, a i když v životě jsou jistě těžší zkoušky, pro mladého člověka je důležitým milníkem v tom, že má možnost, prokázat svou dospělost nejen datem v občance, ale svými znalostmi a vystupováním.

Schopnost zachovat chladnou hlavu, naučit se i věci, které nám připadají neužitečné a hledat řešení a nikoliv výmluvy, to vše se dřív nebo později bude hodit, a to jak v pracovním tak v osobním životě.

Je proto důležité nepodcenit přípravu. Zodpovědnost je koneckonců  jedním z hlavních znaků skutečně dospělého jedince. A k této přípravě patří také oblečení k maturitní zkoušce. Zcela jistě by mělo být formální a pohodlné. Může vám to připadat jako protimluv, vždyť pro mnohé je formální oblečení synonymem onoho upjatého, sešněrovaného nepohodlí, ve kterém nemůžete naplno vyjádřit svou osobnost. Naši osobnost ale netvoří to, co máme na sobě, ale to kým jsme. Zpětně pak tím, co si oblečeme, ukazujeme jednak to, co máme rádi, ale také to, že máme zdravý úsudek v tom, co se pro danou příležitost hodí. 

Každé oblečení má své místo a je vytvořené s ohledem na potřeby člověka v dané situaci. Tak jako sportovní oblečení podpoří váš výkon a neomezuje váš pohyb, je formální oblečení vymyšlené tak, aby vám dodalo vážnosti, sebevědomí a důvěryhodnosti. Toho posledního využívají například politici, právníci nebo bankéři. Správně zvoleným oblečení dáváte najevo rozvážné a zodpovědné chování, které je základem úspěchu u zkoušky i v životě.


Jak na pánský oblek k maturitě

Zvolit oblečení pro muže se může zdát jednoduché - prostě si musí vzít oblek - ale i tato volba skýtá rozmanitost a také úskalí. Je důležité, aby vám oblek padl. Proto při jeho zkoušení dbejte na našich 7 zásad pro výběr obleku:

1. Zkuste si v obleku sednout a dřepnout. Pokud vás někde škrtí nebo táhne, tak vyberte jinou velikost nebo střih.

2. Pokud si dřepnete a následně stoupnete, kalhoty vám musí samovolně sjet. Když se tak nestane, jsou příliš upnuté – nechte si je upravit.

3. Zkuste si, jestli máte správnou délku kalhot. Společenské kalhoty pro pány mají narozdíl od většiny volnočasových kalhot takzvaný pasový střih - to znamená, že je nosíte výše posazené v oblasti pasu. Nikoliv pod břichem. Podívejte se, zda vám takto obléknuté kalhoty tvoří nad botou maximálně jeden záhyb. Pokud máte více, tak je nechte zkrátit, pokud méně, sáhněte po jiné velikosti.

4. Do saka musíte vklouznout jako pod peřinu. Nesmí vás nikde táhnout a vyvracet vám při oblékání ramena. Dbejte také na to, aby vám nepřečnívaly ramenice saka přes hranu ramene.

5. Při zapnutí knoflíku u saka se musíte cítit dobře. Je to tajemství, na které přijdete po vyzkoušení několika sak. Pokud jste dosud obleky nesnášeli, je možná důvod právě to, že jste na sobě ještě neměli to správně padnoucí sako. Příliš uplé sako se pozná tak, že když ho zapnete a zvednete ruce ucítíte táhnutí a na saku se vytvoří nevzhledné záhyby ve tvaru písmene X. Příliš velké sako poznáte zase podle toho, že vám přečuhují ramenice, o kterých jsme mluvili výše. Navíc mezi vaší hrudí a sakem bude příliš mnoho prostoru. Ideálem je velikost vaší zatnuté pěsti, ne více.

6. Délka saka by vám měla končit těsně pod hýžděmi. Pozor na krátká saka, která způsobí nekompaktnost obleku.

7. Podstatná je také délka rukávů. Když natáhnete ruce, tak by rukávy měly dosahovat po vaše zápěstí, a to bez mačkání látky a nežádoucích záhybů.

Tahle pravidla vám pomohou při výběru každého obleku. Maturita je formální akt, který se dá přirovnat k důležitému jednání - koneckonců se u něj rozhoduje o vaší připravenosti na dospělý život. Doporučujeme proto klasický tmavomodrý nebo šedý oblek. Tyto barvy jsou vhodné pro denní formální události a jistě se ve vašem šatníku neztratí. Černý oblek je sice vhodnější pro večerní nošení, ale dá se také použít. V každém případě zvolte dvoudílnou variantu, tedy bez vesty.
Pokud si sedáte v saku, nezapomeňte si ho rozepnout. Manžety na košili by měly vyčnívat ze saka o cca 1,5 - 2 cm.
Volansky fashion tip

Co si obléct pod sako 

Košili zvolte buď klasickou bílou, nebo lehké odstíny šedé, modré nebo růžové. Rozhodně se vyhněte výrazným barvám jakými jsou červená nebo černá. Ačkoliv je v době konání maturit často teplé počasí, na košili s krátkým rukávem zapomeňte. Pro větší pohodlí “na potítku” si pod košili vezměte bílé bavlněné tričko. 

Váš outfit můžete oživit kravatou. Tu volte tak, aby se nebila se zbytkem outfitu. Doporučujeme kravaty jednobarevné, případně ty se zkosenými pruhy. Pamatujte na to, že musí být tmavší než košile. Uzel doporučujeme Half-Windsor nebo Manhattan. Důležitá je také šířka kravaty. Úzká/slim kravata se vyrábí v šířce 5-6 cm. Tyto kravaty jsou vhodné pro muže se štíhlejší a ne příliš vysokou postavou. U silnějších mužů by mohly úzké kravaty působit miniaturně. Klasické kravaty jsou šity v šířce 7 cm a jsou vhodné spíše pro pány mohutnější postavy.

Podle etikety je povinností i v letních měsících nosit pod oblek pouze košili s dlouhým rukávem.
Volansky fashion tip

Jakou obuv a doplňky k obleku zvolit

Nepodceňujte ani detaily, o kterých jsme psali více v našem starším článku. Především slaďte boty a pásek - obojí kožené. Tmavomodrý oblek nejlépe doplníte hnědými doplňky, k černému obleku slaďte i obuv a opasek a u šedého obleku je možné si vybrat. Dalším detailem jsou kapesník v barvě kravaty a hodinky - je znakem dospělosti umět si rozvrhnout čas. Do bot si vždy vezměte tmavé ponožky. Pokud si sedáte, nezapomeňte si rozepnout sako – zapnuté je vždy pouze na jeden knoflík.

Na potítku si sako odložte a oblečte si ho až vás komise pozve. Při přípravě budete uvolněnější a rituál oblékání saka vám dodá vkusné formální entrée.
Volansky fashion tip

Rozmanité oblečení pro dámy k maturitě

Oblečení pro ženy je pochopitelně mnohem rozmanitější, pro tuto událost je ale dobré být konzervativní. Veskrze existují tři možnosti, co si k maturitě obléct. Buď zvolíte šaty, kalhotový dámský kostým nebo kostým se sukní.


Elegantní dámské kostýmy 

Pokud máte rádi jednoduchou eleganci, není lepší volba než černý sukňový kostým s bílou halenkou. Ideální sukně má délku do poloviny kolen. Rozhodně by měla končit maximálně pět centimetrů nad koleny, jinak je považována za nevhodnou. 

Tento outfit je střídmý a kompaktní, takže není dobré ho tříštit přílišným množstvím doplňků. Kromě bílé košile můžete zvolit také lehké odstíny krémové, růžové, bledě modré nebo lila. 

Kalhotové kostýmy zažívají comeback díky retro vlně devadesátých let. Těmhle módním výstřelkům obsahujícím oversize saka a široké kalhoty se ale určitě vyvarujte. Sáhněte po klasickém dámském kostýmu -  kalhotách v takzvaném cigaretovém střihu a vypasovanému saku. V padnoucím kostýmu se vaše postava opticky prodlouží a zeštíhlí.

Pokud si berete kostým jedné barvy, doporučujeme podobně jako u pánských obleků vybírat z klasických variant - tedy tmavomodré, černé, šedé a u tmavých typů béžové. V takovém případě se držte světlé, nejlépe bílé, halenky. Druhou možností je kombinovat dvě barvy - dominantní u kalhot a halenky a doplňující u saka. Vděčné jsou například kombinace černá a bílá nebo modrá a hnědá. Ani kalhotový kostým není třeba příliš zkrášlovat doplňky, ale můžete ho příjemně oživit dámskou kravatou, mašlí nebo šátkem.

Vaše boty musí být vždy perfektně vyčištěné. Mějte sebou pro jistotu rezervní silonky.
Volansky fashion tip

Decentní šaty na maturitu

Jako třetí varianta se nabízí vzít si k maturitě šaty. Za nás nejelegantnější a nejpohodlnější varianta pro maturitní zkoušku mladých dam. Zapomeňte na oblíbené “koktejlky” či šaty s výraznými vzory, tato událost si žádá jednoduchost. Také se vyhněte výrazným barvám a večerním róbám a vyvarujte se hlubokému výstřihu či odhaleným ramenům a zádům.

Zvolte decentní a spíše neutrální barvy. Vhodné jsou například pastelové a tělové, případně námořnická modř. Ze vzorů můžeme doporučit snad pouze námořnické pruhy. Protože jarní počasí je zrádné, vezměte si k šatům lehký svetřík, slimfit sako nebo šátek. Šaty se hodí doplnit decentním šperkem. Měl by je ale pouze doplňovat a nevázat na sebe příliš pozornosti.

Zkuste si to. Oblečte si maturitní oblečení a požádejte rodiče nebo kamarádku, ať vás vyzkouší. Naostro to nebude takový nezvyk.
Volansky fashion tip

Jsou doplňky nezbytné?

Co je velmi důležité je volba bot. Je bezpodmínečné zvolit čistou společenskou obuv. Vysoké jehly nechte raději v botníku a obujte si nízké podpatky nebo baleríny. Ačkoliv je venku teplo vezměte si silonky - nejlépe pleťové. Zmiňovali jsme také šperky a šátky. Stylově doporučujeme držet se elegantního minimalismu. Při přípravě nezanedbávejte ani úpravu vlasů. Velké množství líčidel může být spíše na škodu. 

Dospělé oblečení

Přípravu oblečení určitě nezanedbávejte. Zvyk je železná košile a když budete vědět, v čem vám to sluší a v čem se cítíte dobře, ušetří vám to v budoucnu spoustu starostí. U vašeho outfitu dbejte na čistotu. Fleky a skvrny můžou dělat dojem maximálně u Rorschachova testu. Vyvarujte se toho, působit vyzývavě či svůdně – takové laciné triky nejsou hodny vaší inteligence. Vhodný výběr oblečení podpoří především vaše sebevědomí. Navíc schopnost dobře se obléknout se vám v životě bude hodit. Zcela určitě ale nepodceňujte ani studium. Maturita není tím nejdůležitějším ve vašem životě, ale její úspěšné absolvování pro vás může být dobrým startem do dospělého života.


Na našem e-shopu i na kamenných prodejnách si jistě vyberete to pravé oblečení nejen k maturitám. Navíc můžete využít módní konzultaci v chatu přímo na e-shopu nebo v našich kamenných prodejnách.