Jaké barvy nosit (ne)jen na jaře

Zatímco v minulém díle našeho blogu jsme vám dávali tipy na jarní šatník, tentokrát se podíváme na barevné ladění a kombinace vašeho oblečení. Co se k čemu a ke komu hodí a co je naopak jako pěst na oko. Coco Chanel kdysi řekla, že nejlepší barva je ta, ve které vám to sluší. Pojďme se podívat na barvy, se kterými nelze šlápnout vedle.


Čistá a nevinná bílá

Je to barva, nebo jen její nedostatek? U oblečení to zcela jistě barva je, a to naprosto zásadní. Bílá je symbolem čistoty a nevinnosti. V módě má své nezastupitelné místo, ať už jde o šaty (nejen ty svatební), ale i halenky a košile. Tyto kousky v bílé barvě by měl mít doma každý. Skvěle se kombinují v podstatě s kteroukoliv výraznou barvou, takže můžete dát prostor své kreativitě. V bílé se budete cítit svěže a čistě po celý den. Jedinou nevýhodou je, že musíte dávat dobrý pozor, abyste se neušpinili. 

Pokud jste tmavší typ vezměte si k bílé košili světle šedé kalhoty. Světlým typům doporučujeme naopak kombinaci bílé košile se sytě modrými nebo navy kalhotami.
Volansky fashion tip

Revoluční a cool černá

Černá barva je fascinující fenomén, a to nejen v módě. Coco Chanel přinesla revoluci v oblékání v mnoha směrech, především však navrhla “malé černé šaty”, které jsou povinným vybavením dámského šatníku dodnes.  Černá se stala oblíbenou barvou také mezi umělci a intelektuály, kteří jí vyjadřovali svoje nespoutané a revoluční myšlenky. V šedesátých letech se malíři, hudebníci a liberálové oblékali do černých roláků, které byly považovány za cool a nonkonformní. 

Dnes černé oblečení ztratilo svůj revoluční tón a stalo se základem každého šatníku. Když jdete na důležité jednání nebo na vážnou událost, sáhněte právě po této barvě. Pokud vyrážíte ven a nechcete si lámat hlavu s tím, co na sebe – obléknete se takzvaně all black. Je všeobecně známo, že černá barva zeštíhluje a lichotí postavě, dodává ji na eleganci, podtrhuje a zvýrazňuje její rysy. Dejte si ale pozor na kombinace. Černá je nejvýraznější barva vůbec a má ráda buď minimalistické kontrasty s odstíny šedé a šedočerné, nebo naopak nesmrtelnou kombinaci se svým “nebarevným protějškem” - bílou.  Nadčasový je také již zmíněný all black outfit. S výraznými kombinacemi buďte opatrní. Ačkoliv některé barvy jako červená či žlutá s černou ladí, nesmí se to přehnat. Jiným kombinacím například se sytě modrou se raději vyvarujte. 

Nošení černé je také vynikající trénink pro sebeurčení svého stylu. Hodně totiž záleží, jaký jste typ. Pokud máte tmavé vlasy a oči, je větší pravděpodobnost, že vám bude černá slušet. V případě světlých vlasů vybírejte pečlivěji a především celočerné outfity raději omezujte. Dobré je držet se jednoduché černobílé kombinace, která u světlých typů vytvoří výrazný ale nerušivý a elegantní kontrast.

Výhodou černé je nadčasovost. Pokud investujete do několika kvalitních kousků, můžete si být jistí, že je nemusíte měnit každý rok. Padnoucí černé sako, kalhoty, kabát nebo ony pověstné malé černé šaty z kvalitního materiálu se stanou vděčnou součástí vašeho šatníku, ke kterým se budete rádi vracet
Volansky fashion tip

Pastelové barvy

Ať už nosíte barevné oblečení, nebo jste v módě spíše konzervativní a výraznější odstíny nemáte v lásce, pastelům byste měli dát šanci. Starorůžová, světle žlutá, mintová zeleň, blankytně modrá, korálově červená - to je jen hrstka barev z tohoto spektra.  Dají se skvěle kombinovat a to jak mezi sebou, tak se svými sytějšími protějšky. Pastelové barvy jsou odstíny, které jsou zesvětlené bílou případně šedou barvou, a proto poslouží v kombinacích podobně univerzálně.

Asi nejvýraznější pastelovou barvou je růžová, nebo přesněji starorůžová. Klasická barva dívčího a dámského šatníku už dávno není tabu ani pro pány a kombinace košile této jemné barvy s tmavě modrými kalhotami jsou prostě neodolatelné.
Volansky fashion tip

Optimistická žlutá

Žlutá barva je znamením optimismu, štěstí a smíchu. Přináší nám radost a světlo do našeho šatníku. Další výhodou je, že pozitivní vnímání žluté, má vliv  na náladu naší i našeho okolí. Až příště budete mít pocit, že jste vstali špatnou nohou nebo budete chtít rozveselit vaše blízké, žlutá je určitě dobrou volbou. Žlutá barva zvýrazní váš outfit a oživí ho. Její velkou výhodou je také její univerzálnost v kombinacích. Ať už ji budete nosit s jemnými odstíny růžové, přidáte jí k námořnické modré nebo zvolíte žlutočernou eleganci, nemůžete sáhnout vedle. 

Potřebujete si žlutou trochu oťukat, než ji pustíte do svého šatníku? Pořiďte si žlutý doplněk - kabelku, šátek, šál nebo boty a vyzkoušejte, že i malý kousek žluté dodá každému outfitu šmrnc.
Volansky fashion tip

Tělové barvy – nudes

Přirozené barvy pleti by ve vašem šatníku neměly chybět. Ať už se jedná o jemně lososovou, krémovou nebo zlatou. Nebojte se, jsou něžné, přirozené a elegantní. Působí na vás trochu fádně? Opak je pravdou. Tyto barvy lze bez problému kombinovat mezi sebou i s jinými kousky a hodí se k nim i výrazné šperky a líčení. Dobrou zprávou je, že sluší všem typům – jak tmavým, tak světlým. Tělové barvy jsou dobrou alternativou, pokud vás už nudí čistě bílé kousky, ale chcete zachovat svěží a světlý vzhled.

Ačkoliv jsme řekli, že se tělovky hodí pro všechny typy je dobré volit kontrast. Pokud jste tmavý typ oblečte světlejší tělovku a naopak. Případně můžete kontrast vytvořit. Jako světlý typ noste dominantní barvu tmavou a doplňte ji tělovou. Například zkombinujte tmavě modré džíny s tělovým topem.
Volansky fashion tip

Sebevědomá červená

Červená barva je považována za sebevědomou, odvážnou, energickou a není důvod se jí v šatníku obávat. Právě naopak, rozzáří pleť a i velmi jednoduchý outfit změní v zajímavý. 

Existují různé odstíny, takže pokud se na klasickou zářivě červenou necítíte, zkuste tlumenější tóny vínové, které sednou především tmavším typům. Vděčná je taky kombinace několika odstínů červené. Červená barva je elegantní a určitě se hodí ke společenským událostem. Vynechte ji pouze u formálních jednání, nebo významných událostech jako jsou setkání se státníky či svatby. Naproti tomu do divadla nebo večírek je dobrou volbou, ve které se budete cítit sebejistě a nevšedně. Červená je zkrátka zábavná a pokud ji přidáte do svého šatníku, dáváte najevo, že se s vámi nikdo nudit nebude.

Zkuste kombinaci červené a modré, například červenou halenku nebo košili a modré džíny nebo kalhoty v námořnické modři. Tahle kombinace způsobí, že z vás bude sršet energie a sebevědomí .
Volansky fashion tip

Modrá – barva mnoha tváří

Něco modrého není jen doplňkem šatníku nevěsty, je totiž všude. Mluvit obecně o modré v rámci oblékání je téměř nadlidský úkol. Je to totiž barva, která se v oděvním průmyslu využívá snad v nejširší paletě odstínů. Popišme si alespoň několik nejznámějších. Tmavěmodré odstíny takzvané námořnické modři se z uniforem přelily na oblíbené pracovní obleky a kostýmky. Tato barva je stále formální podobně jako černá, ale není tak pochmurná. Velice dobře vypadá s hnědými doplňky a botami. Další z mnoha typů jsou takzvaná klasická modrá a elektrická nebo královská modř. Tyto odstíny jsou někde napůl cesty mezi tmavou a světlou a v poslední době se těší velké oblibě. Asi nejvíc máme tyto barvy spojené s džínovinou, protože právě electric blue je barva klasických “lewisek”, ale hojně se používá taky pro šaty a halenky. Tato barva snese i kombinaci s dalšími výraznými barvami, například červenou, zelenou nebo žlutou. Proto pokud máte rádi pestré kombinace určitě ji zařaďte do svého šatníku. Nakonec si nechme světle modrou. Univerzální odstín, který u tmavších a exotických typů vytvoří žádoucí kontrast a tajemnou atmosféru, u světlejších typů především modrookých podtrhne jejich výrazné rysy. Modrá je označována za barvu harmonie, autority a především klidu a v oblečení jistě najdete tu která vám nejvíce sedí.

Ať už jste zvolili jakýkoli odstín modré a váháte, s čím ho zkombinujete, zvolte bílou. Tahle kombinace je vždy dobrá varianta.
Volansky fashion tip

Konzervativní šedá

Barva, která se stala symbolem nudnosti a fádnosti, a to naprosto neprávem. Neexistují totiž špatné barvy, ale pouze špatný vkus. Šedá barva se sice může zdát poněkud konzervativní, ale na tom není nic špatného. Navíc to tak rozhodně nemusí být. Mezi designéry i umělci je velmi oblíbená pro svou univerzálnost a především téměř neomezené možnosti kombinování s jinými barvami. Z hlediska psychologie barev lze šedé připsat odvahu, sílu a vytrvalost. Působí dobře jak v ležérním, tak v elegantním outfitu. Oblíbíte si jí ať už v minimalistickém pojetí nebo k podtržení některé výraznější barvy. Plošnou neutralitu celku lze kromě barvy rozbít mnoha způsoby, například výrazným designovým doplňkem, volbou vrstvení různých materiálů či originálními střihy jednotlivých oděvů. Kromě černé a bílé šedá skvěle ladí s pastelovými barvami jako například s růžovou či tyrkysovou. Pro zajímavý vzhled můžete vyzkoušet kombinaci s fialovou či malinovou. Šedá není barva, ve které zapadnete, ale podtrhne vaši osobnost, aniž by ji zastínila. Proto je dobré mít šedé kousky ve svém šatníku, pokud chcete zůstat sami sebou a být přitom pořád trošku tajemní.

Zkuste žluto-šedou kombinaci. Pokud máte rádi kontrast a už vás nebaví černá a bílá, je právě tato varianta tou pravou.
Volansky fashion tip

Klidná zelená

Zelená je barvou přírody, rovnováhy, klidu a naděje. Působí uklidňujícím dojmem a pomáhá načerpat nové síly. Zelená rozhodně není barva, která sluší úplně každému, respektive celozelený outfit. Naproti tomu je ale vděčná pro kombinace a doplňky. Především svrchní části oblečení jsou dobrým startem pro zelené zelenáče. Ať už si vyberete olivovou bundu nebo tmavozelený kabát bude se vám navzdory své výraznosti dobře kombinovat. Vaši zelenou vlnu můžete nastartovat i šátkem nebo kabelkou. Zelených kousků nemusíte mít v šatníku moc, ale pár k jeho ozvláštnění je určitě dobré mít. Příroda nám ukazuje, že odstínů zelené je nespočet, a proto i vy jistě najdete tu pravou právě pro vás.

Příslovečné "Zelená a modrá - pro blázna dobrá!" rozhodně neplatí. Naopak modrozelený svetr skvěle doplní neformální outfit a naplní vás jarním optimismem.
Volansky fashion tip

Hnědá – královna doplňků

Hnědou barvu mnoho lidí záměrně přehlíží a přijde jim nezajímavá. A přitom je pro naše outfity téměř nepostradatelná. Hnědá barva je totiž královnou doplňků, a to pochopitelně proto, že je barvou kůže. Nejkvalitnější a nejžádanější boty, opasky, pásky od hodinek a kabelky a mnohé další věci se totiž vyrábějí z kůže, nebo alespoň z nějakého materiálu, který ji připomíná. Ačkoliv se kožené výrobky dělají v mnoha barevných variantách, nejpopulárnější zůstává ta přirozená - hnědá. Právě to je důkazem její univerzálnosti a možností. Hnědá barva je znamením silné osobnosti, upřímnosti a ambicí. Proto je ideální sáhnout po ní ve chvíli, kdy chceme dát okolí najevo vážnost a respekt. Oblíbené hnědé kousky jsou například tvídové sako, světle hnědé kalhoty nebo hnědý jarní kabátek či trenčkot. Populární jsou i praktický svetr či prodloužené vesty, kterou můžete nosit k džínsům i šatům. Hnědá je vděčná jak v tmavších kombinacích s černou či vínovou, tak ve veselejší s béžovou nebo žlutou. U výběru toho pravého kousku dbejte na kvalitu materiálu, který hnědá vždy zvýrazní.

Na jaro zkuste světlé odstíny například cappuccinový kabát. A určitě si pořiďte jedny koňakové polobotky k modrým kalhotám, ty zaručeně unosíte.
Volansky fashion tip

O barvách a barevných kombinacích se toho jistě dá napsat hodně a často čteme o módní barvě pro daný rok. Módní barvy se střídají, ale výše popsané jsou stálicemi, které nechybí v šatníku nikoho, kdo na své oblékání dbá a rozumí mu. 

Dámské i pánské kousky, ve všech barvách naleznete i v naší  jarní kolekci která je k mání právě teď na našem eshopu. Jarní kousky kolekce Volansky fashion jsou připravené až je oblečete. Navíc máte módní konzultaci v chatu přímo na e-shopu. Vyberte si nové oblečení do konce dubna a my vám vrátíme 300 Kč na další nákup.