7 zásad pro výběr toho správného obleku

V životě každého muže jsou momenty, kdy se bez obleku neobejde. Někdo ho nosí do práce den co den, jiný pouze na slavnostní příležitosti jako je maturita, svatba anebo do divadla. Oblek není tričko a nepodřizuje se módním trendům, takže ho nekupujete co čtvrt roku nový. Jak si tedy vybrat oblek, který vám vydrží a bude vám slušet? 

Výběr správného dobře padnoucího obleku je náročný, ale důležitý úkol. Oblek je totiž oblečením, které z muže dělá seriózní osobnost, která o sebe dbá. Pokud to tak není na obleku je to okamžitě poznat. Džíny a tričko mohou být roztrhané - oblek nikdy. 

Je důležité, aby vám oblek padl a cítili jste se v něm v absolutním pohodlí. Proto při jeho zkoušení dbejte na našich 7 zásad pro výběr obleku.

7 pravidel pro výběr obleku:

1. Zkuste si v obleku sednout a dřepnout. Pokud vás někde škrtí nebo táhne, tak vyberte jinou velikost nebo střih.

2. Pokud si dřepnete a následně stoupnete, kalhoty vám musí samovolně sjet. Když se tak nestane, jsou příliš upnuté – nechte si je upravit.

3. Zkuste si, jestli máte správnou délku kalhot. Společenské kalhoty pro pány mají narozdíl od většiny volnočasových kalhot takzvaný pasový střih - to znamená, že je nosíte výše posazené v oblasti pasu. Nikoliv pod břichem. Podívejte se, zda vám takto obléknuté kalhoty tvoří nad botou maximálně jeden záhyb. Pokud máte více, tak je nechte zkrátit, pokud méně, sáhněte po jiné velikosti.

4. Do saka musíte vklouznout jako pod peřinu. Nesmí vás nikde táhnout a vyvracet vám při oblékání ramena. Dbejte také na to, aby vám nepřečnívaly ramenice saka přes hranu ramene.

5. Při zapnutí knoflíku u saka se musíte cítit dobře. Je to tajemství, na které přijdete po vyzkoušení několika sak. Pokud jste dosud obleky nesnášeli, je možná důvod právě to, že jste na sobě ještě neměli to správně padnoucí sako. Příliš uplé sako se pozná tak, že když ho zapnete a zvednete ruce ucítíte táhnutí a na saku se vytvoří nevzhledné záhyby ve tvaru písmene X. Příliš velké sako poznáte zase podle toho, že vám přečuhují ramenice, o kterých jsme mluvili výše. Navíc mezi vaší hrudí a sakem bude příliš mnoho prostoru. Ideálem je velikost vaší zatnuté pěsti, ne více.

6. Délka saka by vám měla končit těsně pod hýžděmi. Pozor na krátká saka, která způsobí nekompaktnost obleku.

7. Podstatná je také délka rukávů. Když natáhnete ruce, tak by rukávy měly dosahovat po vaše zápěstí, a to bez mačkání látky a nežádoucích záhybů.

Tahle pravidla vám pomohou při výběru každého obleku. Zároveň dbejte i na výběr košile a dalších doplňků, jako je kravata, pásek nebo boty. Při výběru toho pravého obleku vám rádi pomohou naši módní konzultanti. Můžete také využít služby oblekové balíčky