Jak se obléká ženich

Svatba - velký den dvou lidí , kteří činí jedno z největších rozhodnutí svých životů. Pravda, muž je v roli ženicha pro tento den trochu na vedlejší koleji, protože prim hraje nevěsta. To by však pánové nemělo ubírat na vašem úsilí, které věnujete svému oblečení. Víte, jak na to?


Dokonalý pánský outfit pro svatební den 

To největší rozhodnutí máte za sebou – vybral jste si partnerku (nebo partnera), kterou chcete vidět po svém boku po zbytek svého života. Nyní je třeba připravit svůj svatební outfit na roli ženicha. Nevěsty často tráví dlouhé hodiny výběrem svatebních šatů a laděním dokonalého outfitu a vzhledem k tomu, že se svatbou symbolicky stáváte jedním člověkem, je vaší povinností být nejlépe vypadajícím mužem na place.

Svatební den dnes však může vypadat různě. Od klasické formální svatby na úřadě nebo v kostele až po svatbu na zelené louce. Pokud zvolíte první typ, většinou budete volit formálnější garderóbu - tedy oblek. Podívejme se tedy na několik pravidel, kterých je dobré se držet.


Jak poznat ten pravý svatební oblek

Možná jste zvyklý nosit oblek jako pracovní oděv, nebo se mu naopak co možná nejvíc vyhýbáte. Na svatbě v něm ale velice pravděpodobně strávíte celý den. Nechceme vás strašit – svatební den je pochopitelně krásný, ale také pěkně náročný. Proto si, zatímco se vaše nevěsta věnuje výběru těch nejkrásnějších šatů, udělejte čas na výběr svatebního obleku, který vám padne. Pokud se rozhodnete pro nákup konfekčního obleku, tak se správně změřte, zvažte typ vaší postavy a poraďte se s zkušeným módním konzultantem – to u nás ve Volansky fashion můžete udělat jak na e-shopu pomocí online chatu, tak na jakékoli z našich kamenných prodejen.

U výběru svatebního obleku mějte na paměti těchto 7 zásad:
1. Zkuste si v obleku sednout a dřepnout. Pokud vás někde škrtí nebo táhne, tak vyberte jinou velikost nebo střih.
2. Pokud si dřepnete a následně stoupnete, kalhoty vám musí samovolně sjet. Když se tak nestane, tak jsou příliš upnuté – nechte si je upravit.
3. Zkuste jestli máte správnou délku kalhot. Společenské kalhoty pro pány mají narozdíl od většiny volnočasových kalhot takzvaný pasový střih - to znamená, že je nosíte výše posazené v oblasti pasu. Nikoliv pod břichem. Podívejte se, jestli vám takto oblečené kalhoty tvoří nad botou maximálně jeden záhyb. Pokud máte více, tak je nechte zkrátit, pokud méně, tak sáhněte po jiné velikosti.
4. Do saka musíte vklouznout jako pod peřinu. Nesmí vás nikde táhnout a vyvracet vám při oblékání ramena. Dbejte také na to, aby vám nepřečnívaly ramenice saka přes hranu ramene.
5. Při zapnutí knoflíku u saka se musíte cítit dobře. Je to tajemství, na které přijdete po vyzkoušení několika sak. Pokud jste dosud obleky nesnášeli, je možná důvod právě to, že jste na sobě ještě neměli to správně padnoucí. Příliš uplé sako se pozná tak, že když ho zapnete a zvednete ruce ucítíte táhnutí a na saku se vytvoří nevzhledné záhyby ve tvaru písmene X. Příliš velké sako poznáte zase tak, že vám přečuhující ramenice, o kterých jsme mluvili výše. Navíc mezi vaší hrudí a sakem bude příliš mnoho prostoru. Ideál je velikost vaší zatnuté pěsti, ne více.
6. Délka  saka by vám měla končit těsně pod hýžděmi. Pozor na krátká saka, která způsobí nekompaktnost obleku.
7. Podstatná je také délka rukávů. Když natáhnete ruce, tak by rukávy měly dosahovat po vaše zápěstí, a to bez mačkání látky a nežádoucích záhybů.

Sako musí mít dva a více knoflíků. Manžety na košili by měly vyčnívat ze saka o cca 1,5 - 2 cm.
Volansky fashion tip

Klasický černý svatební oblek

O černé jsme toho napsali dost například tady. Je jisté, že tahle barva je synonymem stylu a elegance. Častou volbou do pánských šatníků se stává právě pro svou univerzálnost. Především pánové, kteří nejsou zvyklí nosit oblek na denní bázi, volí tuto možnost s vidinou použití u všech formálních příležitostí během života s poněkud morbidním “V tom se ožením a v tom mě pohřbí.” Je fakt, že kvalitní oblek vám jistě celý život vydrží a černý oblek se určitě bude hodit u více příležitostí. Je slavnostní a můžete ho nosit jak přes den, tak po 18. hodině. Pokud se ho rozhodnete obléci i ve svatební den, měli byste jej ale přeci jen trochu odlišit. Zvolte rozhodně kombinaci s bílou košilí s manžetovými knoflíčky, kterou doplníte kravatou téže barvy případně v odstínu champagne. Obujte si černé kožené šněrovací boty a do nich si vemte černé ponožky. Také pásek volte v černé kůži. Třídílný oblek lze oživit vestou v šedém odstínu, která dodá vašemu obleku ten správný svatební šmrnc.  

Podle etikety je povinností i v letních měsících nosit pod oblek pouze košili s dlouhým rukávem.
Volansky fashion tip

Populární tmavomodrý svatební oblek

Objektivně nejlepší volba pro svatební den. Ne nadarmo je modrá královnou módních barev. Tmavě modrá je formální barva, která je často používána u slavnostních uniforem armády a přelila se i na slavnostní oblečení u jiných ceremonií. Tmavomodrý oblek vám ale určitě poslouží nejen na svatbě – dnes je běžný i pro pracovní schůzky. Tento oblek navíc sluší snad každému bez ohledu na to jestli jste snědý brunet, nebo modrooký blondýn. Na svatbu si k němu vyberte košili mezi klasickou bílou, krémovou případně champagne opět s manžetovými knoflíčky. K tomuto obleku doporučujeme vždy vestu. Ta může být buď stejné barvy jako oblek, v tom případě si vemte výraznější kravatu, nebo například šedá, starorůžová případně champagne, potom dbejte na sladění s kravatou a kapesníčkem. Tmavomodrý svatební oblek můžete doplnit obuví a opaskem z černé kůže, zajímavější a radostnější je kombinace s hnědými polobotkami a páskem téže barvy. Co se týče ponožek, vemte si stejnou barvu jakou mají kalhoty. V tmavomodrém obleku uděláte zaručeně parádu a i po svatbě se stane cennou součástí vašeho šatníku.

Nepodceňujte materiál košile. Vyberte si takovou košili, která je vyrobena z vysokého podílu bavlny s příměsí polyesteru. Tato látka se nemačká a je příjemná na nošení.
Volansky fashion tip

Šedý a světlý svatební oblek

Třetí z klasických barev obleků je šedá. Barva mnoha odstínů z nichž nejvšestrannější leží spíše na temnější straně jejího spektra – tedy tmavě šedá. Jestliže černý oblek je na svatbu na hraně přílišné formálnosti, je šedý naopak uvolněnější variantou. Šedý oblek je výbornou variantou také jako pracovní oblek, takže věřte, že vám ani po svatbě nebude zahálet ve skříni. Doporučujeme u této barvy zvolit jednoduchou dvoudílnou variantu. Pokud ale bez vesty neuděláte ani krok, neexperimentujte a zvolte jednu barvu pro celý set. Naproti tomu se můžete, v závislosti na formálnosti vašeho svatebního dne, rozhodnut pro různé barvy košile. Ačkoliv my jsme zastánci bílé klasiky, můžete obléci i různé jemné tělové odstíny, nebo například populární starorůžovou. Pokud chcete outfit oživit, ale rozhodnete se ctít bílou košili můžete zvolit kravatu v lehkých odstínech modré, zelené či růžové. Pokud jde o boty a opasek volte světle hnědou případně černou s  a uzavřené šněrování.

Krátce se ještě zmíníme o svatebních oblecích v bílé barvě , béžové nebo champagne. U těchto barev obleku platí, že sluší spíše tmavším typům mužů. Pokud jste tedy světlejší typ s blond vlasy, tuto variantu raději zavrhněte. Mohlo by se totiž stát, že v něm nevyniknete. 

U šedého či světlého obleku vybírejte opravdu pečlivě. Spojuje v sobě eleganci a nevázanost, ale je třeba ho volit tak, aby skryl nedostatky a podtrhl vaše silné stránky.

Pokud si sedáte v saku, nezapomeňte si ho rozepnout.
Volansky fashion tip

Výhradně svatební speciality

Svatba je velmi výjimečnou událostí. A ačkoliv je v případně formálního ladění spjatá s jednobarevnými obleky, tak je zároveň jedinečnou příležitostí tento stereotyp porušit. Pokud se nebojíte výraznějších barev, nebo dokonce jiných barevných kombinací kalhot a saka doporučujeme zvolit například šedé kalhoty s tmavě modrým sakem doplněné šedou vestou. K tomuto outfitu oblečte bílou košili a tmavě červenou kravatou. Tato kombinace bude na všech postavách vypadat skvěle.

Pokud chcete opravdu jedinečný svatebního dress code je tu žaket neboli "morning coat". Žaket je tříčtvrteční kabát v štíhlé linii, který má do oblouku střižené přední díly. Kombinuje se s šedými kalhotami užšího střihu, které mohou mít jemný proužek a nosí se do něj světle šedá hedvábná vesta a světlá košile s dvojitými manžetami. Do žaketu se nosí výhradně kravata.

Svatební boty musí být vždy perfektně vyčištěné a měl by je doplňovat opasek ve stejné barvě. Nikdy vám nesmí být vidět kůže mezi koncem ponožek a nohavicemi.
Volansky fashion tip

Smart casual svatební outfit

Svatby dnes už nejsou výhradně formální záležitostí. Mnoho lidí volí svatby v přírodě, na zahradě či na vesnickém dvoře. A tomu je třeba přizpůsobit ženichův outfit.  Samostatnou kapitolou jsou svatby příslušníků různých subkultur, které mohou mít svůj specifický dresscode, který často drží i na svatbách. Například motorkáři, rockeři a další...) Jak ale najít balanc mezi striktně formálním svatebním oděvem a hravým, neotřelým stylem? Takový dress code vyžaduje především eleganci skloubenou s osobitostí. A právě osobitost bývá často největším úskalím, protože svoboda nepředepisuje, ale dává nám možnost volby. Podívejme se tedy na několik tipů, se kterými se budete cítit elegantně, ale nikoliv sešněrovaně. Výchozí kombinací pro váš speciální outfit je oblečení, které máte rádi a je vám pohodlné. U kalhot doporučujeme kalhoty typu chinos, které jsou definicí nedbalé elegance. Tyto bavlněné kalhoty zvolte ve střihu, který je vám pohodlný. Pokud jste tomu nakloněni můžete u zúžených střihů dokonce mírně ohrnout nohavice. U košile je nejlepší setrvat u bílé klasiky, protože ať už zvolíte jakoukoliv barvu kalhot, bílá se k ní bude vždy hodit. Navíc je bílá košile košile pro svatbu příznačná svou čistotou. Je jako nepopsaný list, který čeká až ho novomanželé popíšou svou společnou cestou životem. Nemusíte však striktně dbát na typ košile. Odvážnější můžou obléci i košili bez límečku a ohrnuté rukávy. Vděčnými doplňky neformálního outfitu jsou také vesty a kšandy. Jejich barevnost a vzor je na vás a nebojte se i odvážnějších barev. Pokud máte robustnější postavu sáhněte po tmavších vestách, bez výraznějšího vzorování a nejlépe v matném materiálu. U bot můžete kromě klasických kožených polobotek obout také plátěné tenisky nebo mokasíny. Vždy ale dbejte na jejich bezchybnou čistotu. Smart casual přístup na svatbě může být velmi kreativní, je ale potřeba mít na mysli, že nesluší úplně každému a o jeho užití je vhodné informovat předem také vaše hosty.

Tvar límečku - pro formální příležitost volte límeček typu “kent” nebo otevřenější límeček typu “cuteway”. Límeček typu button-down, ke kterému se zpravidla nenosí kravata oblečte pouze na svatbu ve stylu smart casual.
Volansky fashion tip

Pokud budete při výběru svatebního oblečení podobně pečlivý jako nevěsta, bude z vás krásný pár. A vaše svatební fotografie budou plné krásy stylu a elegance. Jen se na nich nezapomeňte usmívat.

Na našich stránkách najdete to pravé oblečení pro váš velký den. Navíc můžete využít módní konzultaci v chatu přímo na e-shopu.  Vyberte si svatební oblečení do konce dubna a my vám vrátíme 300 Kč na další nákup.