Návod: 6 detailů, které z vás udělají gentlemana

Elegance a gentlemanství tkví především v chování a pozornosti. Není to ale jen o pozornosti k druhým, ale také k sobě samému. Gentleman se tím, jak se chová a obléká, snaží jít příkladem a je si dobře vědom toho, že ďábel je v maličkostech. Stejně jako drobné prohřešky proti dobrým mravům mohou vést ke skandálu i nedostatečná pozornost k drobnostem může zničit celý gentlemanský vzhled. Pojďme si říct 6 nejdůležitějších detailů, které není radno zanedbat.


1. Kravata není oprátka

Při výběru kravaty je důležité myslet na to, že ji budete muset barevně sladit s barvou ponožek, případně kapesníčku a také nesmí narušit barevnou souladnost obleku. Myslete na to, aby se kravata s oblekem vzájemně nenarušovaly. Mějte na paměti, že je potřeba, aby košile, ve které budete kravatu nosit měla správný obvod límce. Ten vás nesmí škrtit, když si kravatu uvážete. To poznáte tak, že jakmile dopnete poslední knoflík, bude možné mezi límec a váš krk vsunout dva prsty.

Kravata by měla končit na sponě opasku. Pokud máte příliš dlouhý zadní konec kravaty, tak jej jednoduše zastrčte do košile. Nemusíte se bát, že by to bylo viditelné. Co se týče šířky kravaty, tak ideální je cca 7-8 centimetrů. Hodně záleží na šířce klopy saka.

2. Sako a knoflíková válka 

Sako s jedním knoflíkem vždy zapínáme, pouze pokud se usadíme, můžeme knoflík povolit. Co se týče saka se dvěma knoflíky, tak spodní knoflík necháváme pokaždé rozepnutý. A poslední variantou je sako se třemi knoflíky. Zde se má situace následovně. Spodní knoflík necháváme rozepnutý, prostřední bývá vždy zapnutý a horní knoflík může, ale nemusí být povolený.

3. Pásek jako řemen

Opasek tvoří nedílnou součást pánského šatníku. První věc, na kterou během vytváření outfitu nesmíte zapomenout, je barevné sladění opasku i spony s barvou bot a dalšími doplňky, tedy řemínkem u hodinek, manžetovými knoflíčky či koženou taškou. 
 K obleku určitě volte zásadně opasek z kvalitní kůže. Ideální šířka je cca 3,5 cm, a to jak k obleku, tak pro volnočasové aktivity. Opasek měříme tak, že metr přiložíte cca půl centimetru od spony do třetí dírky.
Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet informal opasky, což jsou pásky v barevném provedení, například v modré či šedé barvě. Takový typ  můžete využít například u stylu smart casual či business casual a mimo jiné inspirovat vaše okolí.
Naše doporučení? Vždy mějte ve svém šatníku alespoň dva pásky černé a hnědé barvy, protože ty využijete pro každý outfit.

4. Boty - umět v tom chodit

U bot bezpodmínečně dbejte na jejich kvalitu a čistotu. Přece byste nešli na pracovní schůzku či společenskou akci s umazanou obuví. Proto si před každou událostí raději boty zkontrolujte a očistěte. Doporučujeme nosit menší čistící set na boty v tašce, aby byl vždy při ruce. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. Může vám zachránit nejednu schůzku. V zimním období se spousta z vás jistě potýká s ušpiněnými botami od sněhové břečky. Jsou vaše oblíbené boty ušpiněné od soli a máte na nich solné mapy? Nezoufejte, existuje na to trik. Stačí vám pouze octová voda. Ocet smíchejte s vodou obyčejnou v poměru 1:1 a povrch bot opatrně pomocí hadříku očistěte.

5. Ponožky pěkné, ať neskončíte v módním pekle

Ve spoustě článků se dočtete, že ponožky by měly ladit s barvou kalhot. Proč tomu tak je? Na tuto otázku si půjčíme odpověď od samotného Ladislava Špačka, mistra etikety: „Ponožky musí ladit s botami a neměly by působit kontrastně. K hnědým botám zvolíme hnědé nebo béžové ponožky.“ Ponožky by neměly být kratší, než jsou nohavice kalhot. Vyzkoušet si to můžete tak, že si sednete a pokud vidíte, že ponožky nejsou dostatečně dlouhé, rozhodně zvolte delší. Pro zpestření vašeho outfitu můžete použít barevné ponožky, které se staly trendem poslední doby. Veselé ponožky outfit jistým způsobem „osvěží“ a dodají mladistvý šmrnc. Ponožky doporučujeme ladit nejen s barvou kalhot, ale také s barvou kravaty případně kapesníčku. Zde si můžete dovolit vzít i kratší slim kalhoty.

6. Udělejte si čas na hodinky

Hodinky se standardně nosí na levé ruce, ale neexistuje žádné striktní pravidlo, které by nám říkalo, jaké zápěstí je vhodnější. Zvolte tedy zápěstí, které je vám pro nošení tohoto doplňku pohodlné. 
Dbát na pohodlí je důležité i při výběru řemínku. To znamená volit takový řemínek, jenž vás nebude škrtit, a zároveň nebude klouzat po ruce směrem nahoru a dolů. Muži by měli mít řemínek hodinek co nejblíže zápěstí.

Držte se také zásady, že boty a pásek musí ladit s řemínkem od hodinek. Nezapomeňte na tuto zásadu, až budete vybírat vhodný doplněk k obleku na firemní či jinou společenskou událost. Doporučujeme volit hodinky velmi decentní s jednoduchým ciferníkem a kvalitním koženým páskem, které se hodí v podstatě ke každému outfitu. 


Náš tip? Pořiďte si řemínek v hnědé a černé barvě. Tyto barvy vyladí každý  dresscode. K modrému obleku zvolte třeba hnědé boty a opasek a ty zkombinujte právě s hnědým koženým řemínkem.