Co na sebe? Business vs. Smart Casual

Stalo se vám někdy, že jste dostali pozvánku, kde byl předepsán dresscode business casual nebo smart casual? Pokud ano a nevěděli jste si rady, jak se správně obléct, tak teď už se bát nemusíte. Připravili jsme pro vás článek, kde se dozvíte, jaký je mezi těmito dvěma styly rozdíl, a který si obléct na jakou na společenskou událost.

Business Casual

Business Casual neboli obchodní (profesionální) oblékání je symbolem elegance a profesionality. Styl oblékání o vás může vypovídat mnohé, jelikož podtrhuje a vyjadřuje váš osobitý vkus. V pracovním prostředí může krom symbolu vážnosti určité funkce nebo společenského postavení také vyjadřovat úctu k vašim klientům, obchodním partnerům, pacientům apod.

Dámám doporučujeme elegantní šaty (jednobarevné nebo s jednoduchým vzorem) či kostým. Lze ale zvolit také  jednobarevné zúžené chinos nebo sukni s jednoduchou košilovou halenkou a blejzrem. U doplňků a makeupu buďte opatrné a raději se řiďte pravidlem „méně je někdy více“, protože v jednoduchosti je krása.

Pánům tento dress code nabízí buď klasický oblek, nejčastěji v tmavě modré, černé nebo šedé barvě, v kombinaci s košilí s dlouhým rukávem a kravatou. Nezapomínejte také na doplňky jako jsou hodinky, černé nebo barevné ponožky, manžetové knoflíčky, opasek či kapesníček, které váš outfit obohatí. Kravatu volte tak, aby nepřebíjela celkový vzhled, ale aby jej doplňovala. Můžete ji ladit třeba s barvou kapesníčku nebo ponožek. Opasek laďte s barvou bot a ponožky naopak s barvou kalhot. U košil se nebojte volit kromě klasických jednobarevných i méně výrazné vzory, které dodají vašemu outfitu jistý šmrnc.

Business Casual je ideální pro běžný pracovní den. Účelem oděvu je reprezentativní vzhled v práci. V mnoha zaměstnáních tento dresscode mohou dokonce vyžadovat. Je to ale zároveň styl vhodný na formální pracovní schůzky, pracovní pohovor, ples, premiéry, společenské akce, večeře s klienty a partnery a jiné formální akce. Hlavní výhodou je, že pokud se ho naučíte nosit, nemusíte věnovat tolik času rozmýšlením, co na sebe. Business Casual je svého druhu uniformou, která k eleganci a pohodlí potřebuje pouze uvolněnost a přirozenost. 

Smart Casual

Co si představit pod tímto známým módním fenoménem? Smart Casual je méně formální styl. Symbolizuje módní, neformální oblékání, které je ale stále přirozeně elegantní, a přitom pohodlné. Vhodný je především na akce jako jsou méně formální schůzky, obchodní meetingy, pracovní obědy a večeře, vernisáže a výstavy, rande, firemní večírky či setkání s přáteli. Postupně nabírá na slávě, takže se můžete setkat s tím, že bude vyžadován právě tento typ oblékání i na pozvánce na leckterou událost.

Smart Casual je móda bez pravidel, ale i zde je potřeba být „SMART“ (z ang. vkusný, elegantní) a přemýšlet nad kombinací oděvu. Nejvděčnější součástí tohoto stylu je košile. Kravata, motýlek či manžetové knoflíčky k němu příliš nepatří. Dobře padnoucí košile zastrčená v pohodlných kalhotách, ať už společenského či volnočasového typu, je v podstatě sázkou na jistotu, ze které celý smart casual styl u pánů vychází. Doplnit ho mohou například blejzrem či sakem. Je ale nutné vše barevně sladit. Doporučujeme volit jednobarevné plátěné kalhoty či kalhoty s jemnými vzory. Tyto pak doplňte kontrastní, nikoliv křiklavou košilí. Ačkoliv můžete vybírat z klasických jednoduchých košil v bílé, modré či černé barvě, u smart casual je dobré sáhnout i k různým vzorům. Obuv se u tohoto typu oblékání volí spíše méně výrazná, protože boty by měly sloužit pouze jako doplněk a rozhodně by neměly vyvolávat velkou pozornost.

Dámy si i v případě smart casual stylu mohou dovolit být více nápadité. Je možné si zvolit například zúžené chinos nebo slim kalhoty a k tomu barevnou halenku se vzorem. Nebo decentní sukni s výraznější halenkou či barevnými šaty. Obuv může, ale nemusí být na podpatku, ale měla by být pohodlná a stále elegantní.

Hlavním prvkem vašeho outfitu by měla být věc, která je elegantní, ale je použitá s prvky volnočasové módy. U toho všeho je zároveň potřeba chytře volit jednoduché kombinace, aby vaše oblečení působilo důmyslně, ale nikoliv přeplácaně. U smart casual se nemusíte bát experimentovat, tento dress code nabízí spoustu možností.

Nové outfity pro dámy i pány ve stylech business i smart casual najdete na našich kamenných prodejnách i v e-shopu. Profesionální úpravy oděvů jsou samozřejmostí a naše poradenství rovněž.

Na našich prodejnách v Brně na Masarykově, Hodoníně a v Hradci Králové můžete nově využít službu KOŠILE NA MÍRU.