Jak na pánské košile

Pánské oblečení, především to formální, obecně neskýtá tak širokou škálu možností jako to dámské. Můžete jej jednoduše oživit vhodně zvolenými doplňky, jak jsme psali například v článku o kravatách. Dáváte-li však přednost známému rčení o síle v jednoduchosti, je důležité pečlivě vybírat dominantní prvek outfitu – košili. Jestliže jsou šaty synonymem elegance pro dámy, pak stejnou úlohu plní košile u pánů.


Jak košili nosit?

Zastrč si košili! Čouhá ti podolek! Leze ti košile z kalhot! Takhle i jinak často maminky peskují své syny, kvůli mantře vtloukané do hlav nespočtu generacím, totiž že košile patří do kalhot. Pravdou je, že pokud se chystáte na významnou společenskou událost s předepsaným formálním dress codem, je dobré si na mateřské rady vzpomenout a pečlivě si košili upravit. Dobře padnoucí košile zastrčená v pohodlných kalhotách, ať už společenského či volnočasového typu, je určitě dobrou volbou pro každého elegána, který nechce strávit výběrem outfitu zbytečně moc času. Pokud je vám ale zastrčená košile protivná nebo je na vás až příliš škrobená, můžete ji dle současných trendů nosit venku z kalhot, aniž byste přitom lákali pozornost pohoršeného okolí. Důležitější je, jak správně vybrat košili, která se hodí nejen k dané příležitosti, ale zároveň padne i vám.


Jakou zvolit košili?

Pro určité významné události, jako je svatba nebo recepce se zásadními osobnostmi veřejného života, je dobré zvolit košili bílou a k ní odpovídající oblek. Pro běžné nošení v kombinaci s formálním oblečením například do práce nebo obchodní setkání doporučujeme košile jednobarevné, a to především klasickou bílou nebo modrou.

Košile v těchto barvách jsou ostatně naprosto univerzální, využijete je tedy i ve volnočasovém šatníku. Pro oděv v takzvaném smart casual stylu se hodí košile s jemným vzorem. Tečky, pruhy i drobné květy se stanou dominantou outfitu, který můžete, ale nemusíte, doplnit sakem. Pokud přemýšlíte, co na sebe na rande nebo večírek s přáteli, možnosti jsou v podstatě neomezené. Doporučujeme něco pohodlného a elegantního. Zlatou střední cestou je opět bílá košile, se kterou zazáříte v džínách i plátěných kalhotách všech barev. Jejím jediným nešvarem je, že láká jídlo a červené víno, na což si musíte dát opravdu dobrý pozor. Co se týče vzorovaných košil, je opět dobré jít konzervativnější cestou a volit osvědčené pruhy, jemné květy či puntíky, nebo populární dvoubarevnou kombinaci modré košile s bílým límcem, manžetami a případně légou.

Světlejší odstíny jsou univerzálnější a sluší téměř každému. Tmavé a černé košile se hodí spíše k tmavším typům mužů. Stále populárnější možností jsou kostkované košile, často i z hřejivých materiálů, jako je flanel. Tento typ košil je rozhodně ležérní volbou, a to velice pohodlnou a v chladných měsících příjemnou. Kostkované košile je také možné nosit rozepnuté, jako svrchní část outfitu. V takovém případě vám doporučujeme si pod ní vzít jednobarevné tričko bez vzorů.

Ať už oblékáte jakoukoliv košili k smart casual či ležérnějšímu outfitu, pravděpodobně zvolíte variantu bez kravaty. V tomto případě nechte rozepnutý jeden knoflíček u krku. Větší rozhalenky nejsou takovým ternem, jak se mnoho mužů domnívá. Víte-li, k jakým příležitostem budete košili oblékat, hledejte takovou, která vám nejlépe padne.  


Jak si vybrat košili?

Vybrat správnou velikost košile není zcela lehký úkol. Připravili jsme pro vás několik rad, které vám s výběrem pomohou.

  1. Základním parametrem pro výběr košile je obvod krku, který změříte krejčovským metrem pod ohryzkem. Poté metr trochu povolte a vsuňte mezi něj a krk ještě ukazovák a malíček – takto naměřená velikost je tou pravou pro vás. V konfekčních velikostech obvykle odpovídají velikosti těmto rozměrům: XS 35–36 cm, S 37–38 cm, M 39–40 cm, L 41–42 cm, XL 43–44 cm, XXL 45–46 cm, XXXL 47–48 cm.
  2. Dbejte na své pohodlí. Existuje několik střihů košil, z nichž nejčastější jsou REGULAR a SLIM či jejich modifikace. Typ regular má rovný střih, je tudíž obecně volnější. Slimové košile jsou zúžené v oblasti pasu a velmi přiléhavé, postavu tedy obepnou a zvýrazní. Obecné pravidlo je, že slim a ultra slim košile se hodí spíše k drobným až chlapeckým typům mužů, zatímco regular sedí lépe mohutnějším pánům. U slimových košil při výběru doporučujeme krom obvodu krku změřit i obvod hrudi a pasu a porovnat je s velikostní tabulkou žádané košile, aby vás netáhla a neškrtila.
  3. K naměřeným mírám vždy přidejte alespoň 2 cm, aby se vám pod košili pohodlně vešlo tílko či tričko.
  4. Správnou délku rukávu poznáte, když upažíte a manžeta košile končí u kořene vašeho palce. Pokud si berete košili do saka, nezapomeňte, že manžeta košile by měla přečnívat rukáv saka asi o centimetr a půl.
  5. Šířka manžety rukávu by měla jemně obepnout náramkové hodinky, abyste se na ně mohli snadno podívat.
  6. Ať už chcete košili nosit volně, nebo v kalhotech, měla by dosahovat asi 10 cm pod váš opasek. Vyhnete se tak nepříjemnému shrnování, které by nechtěně odhalovalo vaše partie. 

Co všechno je košile?

Výběr padnoucí košile se pro vás při dodržování výše zmíněných pravidel stane hračkou, a vy se tak budete moci věnovat drobným detailům, kterými se košile doslova hemží. Začněme u límečků, kde se nejčastěji setkáme se třemi druhy košil. Se stojáčkem, což je elegantní a formální vysoký límec s krátkými ostrými špičkami určený pouze pro slavnostní příležitosti do fraku. Dále máme k dispozici košile bez límečku a s límečkem. Poslední zmíněná má mnoho variant, například úzký kent, button-down, club nebo nejběžnější široký business. 

Další důležitou součástí je léga, tedy ​​pruh látky s knoflíkovými dírkami, která může být krytá (knoflíčky nejsou vidět), nebo nekrytá. Pravděpodobně zde narazíte na různá prošívání a zdobení.

Nesmíme zapomenout ani na manžety, u kterých rozlišujeme kulaté, zkosené a rovné konce nebo dle použití také obyčejné a slavnostní, jaké nosí například James Bond. Při ležérním nošení košil je možné v letním počasí košili ohrnout podél manžety na dva až tři záhyby. Košili s krátkým rukávem totiž gentleman neobléká a místo ní volí raději triko, nebo elegantní polokošili.

Posledním detailem, který zde zmíníme, je kapsička. Tento doplněk dnes už většina košil neobsahuje, protože jejich smysl je čistě estetický, a nikoliv praktický. Občas se objevuje u vzorovaných košil a polokošil, u kterých jasně dokazuje preciznost, s jakou je našita na vzor hlavní látky.

Ať už si vyberete jakoukoliv košili při jejím oblékání dbejte na to, aby byla čistá a vyžehlená.


Na našem e-shopu i na kamenných prodejnách jistě najdete ty pravé košile do práce i pro volný čas. Navíc můžete využít módní konzultaci v chatu přímo na e-shopu nebo v našich kamenných prodejnách.