Jak na správný výběr šatů?

Slunce začíná po dlouhém čekání konečně hřát a pomalu přichází léto – nejkrásnější módní sezóna. Období léta zbavuje složitých úvah o kombinování vrstev oblečení a dává vám obrovskou svobodu a nepřeberné možnosti, co si obléci. Jeden kus oblečení hraje ovšem v létě prim – a to šaty.


Jak se přizpůsobit teplotám, ukázat ženskost a zachovat si styl? Odpovědí je mnoho, ale za nás jednoznačně dominují šaty. Právě ty jsou oděvem, ve kterém se nejkrásnějším způsobem snoubí elegance a ženskost.  Pokud zvolíte ty správné, budete se cítit nejen příjemně v horkém letním počasí, ale ukážete i svou rafinovanost a vkus v oblékání.


Jaké šaty nejlépe sedí vaší postavě?

Každému sluší něco jiného a každý máme svou oblíbenou barvu i vytoužený styl, který umocňují módní trendy diktované celebritami, módními guru a influencery. Pokud ale podlehneme vábení módního pozlátka, může se lehce stát, že zapomeneme na svou osobitost a na to, jací doopravdy jsme. Když se to stane, je oblečení zrádné, jelikož to nás okamžitě prozradí. V lepším případě budeme vypadat jen jako kopie někoho jiného, v tom horším nám to nebude slušet. Pro dobrou volbu šatů je tedy důležité zvolit správně nejprve střih a pak hledat styl a barvu. Střih je dobré zvolit podle typu vaší postavy. Nejběžnějších je těchto 5 typů.

Postava typu Hruška

Ženy s tímto typem mají útlá ramena a širší boky, jejich postava se tedy rozšiřuje směrem dolů. U výběru šatů je v tomto případě dobré zkusit takové, které zvýrazní horní polovinu těla. Typicky jsou to šaty s výrazným výstřihem (do V či do A), případně s výšivkou, volány nebo řasením. Šaty by měly být splývavé, aby podpořily harmonický vzhled.

Zkuste výrazný šperk na krk.
Volansky fashion tip

Postava typu Obrácený trojúhelník

Opak postavy typu hruška – tato postava se vyznačuje úzkými boky, širokými rameny a štíhlýma nohama. Vyzkoušejte šaty s výstřihem do V a výraznější sukní, která vám dodá ženskost. Šatům, jež zvýrazňují ramena, se naopak vyhněte. Nebojte se slimového střihu, který se od pasu rozšiřuje, ani sukní s rozparkem odhalující vaše útlé nohy. 

Této postavě sluší dvojbarevné šaty s tmavým vrškem a světlejší sukní.
Volansky fashion tip

Postava typu Jablko

Podobně jako obrácený trojúhelník i ženy s touto figurou mají širší horní polovinu těla, větší prsa a úzké boky. Majitelky této postavy si mohou dovolit volnější a rovně střižené šaty, a to jak s dlouhou sukní až na zem, tak kratší. Opět doporučujeme výstřih do V a volný splývavý vršek, který pokračuje například šifónovou sukní.

Postava typu Obdelník

Štíhlé až chlapecké rysy, symetrická ramena, pas a boky způsobující absenci křivek – to jsou hlavní znaky dam s obdélníkovou postavou. V případě, že mezi ně patříte, zahoďte volné, dlouhé a rozevláté šaty nebo je darujte kamarádce, která má jiný typ postavy. Zkuste raději šaty s upnutým korzetem nebo výrazným projmutím v pase a v kratší délce sahající do poloviny stehen. Opticky tak vytvoříte ženské křivky. Vždy je lepší krátká délka šatů. Skvělou volbou jsou i populární košilové šaty.

Postavám typu jablko sluší pestré vzory i vertikální pruhy. Ženám s obdélníkovou postavou zase mini šaty s výraznějším páskem.
Volansky fashion tip

Postava typu Přesýpací hodiny

Dámy s postavou typu přesýpacích hodin mají velmi útlý pas, výraznější boky a s nimi symetrická ramena. Tento typ postavy tvoří velice přirozené křivky, proto mu šaty vyloženě lichotí, a to především ty upnuté, které je dovedou zvýraznit. Svůj pas můžete ještě více zvýraznit mohutným páskem a výstřihem do V. 

Jak na výšku?

Vysokým ženám majícím štíhlé, dlouhé nohy sluší šaty těsně pod kolena či do půlky lýtek. S menší postavou vyzkoušejte délku šatů nad kolena a pokud možno s projmutím těsně pod prsy. Díky tomu se postava opticky prodlouží a vyniknou i nohy. Přidat několik centimetrů pomáhají také svislé vzory, zejména proužky a pochopitelně i podpatky.


Pokud chcete postavu ještě více zdůraznit a opticky prodloužit, zkuste svislé pruhy.
Volansky fashion tip

Barvy, vzory, materiál

Když jste zjistili, jaký střih šatů nejvíce lichotí vašemu typu postavy, je načase vybrat si jak budou vypadat. U některých typů jsme naznačili, co je dobré a co raději nekombinovat. O barvách jsme více psali v článku “Jaké barvy nosit...”. Podle nás nelze sáhnout vedle s pleťovými odstíny a pastely, které jsou vzdušné a pro léto jako stvořené. Populární jsou také vzory, především květinové, dále námořnické pruhy nebo abstraktní malby v letních barvách i v klasické černobílé kombinaci. Neméně důležité je v horkých letních dnech zvolit správný materiál. Nejpříjemnější jsou látky jako čistá bavlna nebo polyamid s příměsí elastanu, hedvábí nebo viskóza, jež příjemně chladí.


Stále váháte, jakým šatům dovolíte vás obléknout? Na našem e-shopu i na kamenných prodejnách jistě najdetete ty pravé šaty. Navíc můžete využít módní konzultaci v chatu přímo na e-shopu nebo v našich kamenných prodejnách.