Bezchybný elegán: vyvarujte se chyb v oblékání

Jak si vybrat pohodlný oblek a na co si dát při jeho výběru pozor jsme už rozebírali mnohokrát. Stejně tak i různé styly a možnosti pánského oblečení a doplňků. Důležité je ale také to, jak oblek nosit. Dobrý oblek vám v tom pomůže, ale něco bude přece jen na vás.

Toužíte po tom cítit se v obleku dobře a zároveň vědět, že ve vás každý hned pozná přirozeného elegána? Koupit si hezký oblek, košili a doplňky zdaleka nestačí. Každý gentleman ví, že formálním oblečení vyžaduje tři věci: perfektní střih, bezchybné materiály a pozornost k detailům. Dvě první vám zaručíme, na tu třetí musíte dbát sami. Nebojte se, nejčastější chyby, které by vás mohly stát pověst elegantního muže, jsme vám krátce shrnuli, abyste se jich mohli vyvarovat.

Perfektně čistý oblek

Toto je pochopitelně důležité u každého oblečení, ale oblek je více než to. Je součástí nositele a zároveň vyjadřuje společenský status a úctu k ostatním. Proto byste měli dbát na jeho perfektní čistotu. Na smítka, chlupy a vlasy použijte čistící válečky nebo kartáče. Pokud je znečištění viditelné, dejte ho do čistírny. Rozhodně se nepokoušejte o čištění svépomocí. Mohli byste si oblek poškodit nebo zcela zničit. Čistírnu využijte alespoň dvakrát za rok, jestliže však nosíte oblek pravidelně vícekrát do týdne, doporučujeme i častější čištění.

Úprava povrchů

Z obleku by měl vyzařovat pocit, že o sebe dbáte. Není to koneckonců součást nedbalé elegance smart casual stylu. Proto byste krom čistoty měli dbát také na to, aby vaše saka, kalhoty ani košile nebyly pomačkané.

U košile si pomůžete žehličkou, ale na sako a kalhoty buďte opatrnější. Pokud nemáte čas nechat to na odbornících z čistírny, použijte napařovač oděvů. Zároveň oblek nemačkejte a sundaný ho vždy hezky vyvěste. V případě přepravy zvolte obal a ramínko.

Zbavte se cedulek a sešívání

Častým prohřeškem proti dobrému oblékání je i nedostatečné odstranění všech možných cedulek a sešívání. Ty hrajou svou roli při přepravě oblečení k zákazníkovi a k samotnému prodeji, pak už vás ale zajímat nemusí. Z radosti z nového oblečení na ně ale občas zapomínáme. A pak je faux pas na světě. Po příchodu s novým oblekem proto nezapomeňte odstranit veškeré cedulky, zbavte se přebytečných nitek, které drží pohromadě rozparky (šosy) a páráčkem nebo jemnými nůžkami rozpárejte zašité kapsy.

Kombinace obleku, košile a kravaty

Do obleku volte výhradně košili, pod kterou důrazně doporučujeme i tričko. Velmi důležitá je volba barvy. Královnou je samozřejmě bílá košile, kterou díky její univerzálnosti můžete použít v podstatě do každého obleku. S černou košilí či výraznými barvami, jako je červená, buďte naopak opatrní, hodí se spíše k černému obleku a jen k některým příležitostem (například vernisáž, koncert nebo divadlo). Velmi vděčné jsou pak světlé odstíny modré, růžové nebo fialové, které se hodí k černým, šedým i tmavě modrým oblekům, ale neztratí se ani v béžovém či bílém. Do tmavě modrého a šedého obleku můžete zvolit také košili s jemným vzorem

Kravata je doplňkem, a tudíž outfit nezachraňuje, nýbrž doplňuje. Vždy proto vybírejte kravatu k obleku a košili, a ne naopak. Obecné pravidlo, ať už zvolíte jakýkoliv druh kravaty, zní, že musí být vždy tmavší než základní barva košile. Do hloubky jsme to popsali v článku zde.

Knoflíčky

Jedním z velmi častých faux pas jsou špatně zapnuté knoflíčky u saka. Neporušitelná pravidla zní: 

  • Sako s jedním knoflíkem vždy zapínáme.
  • U saka se dvěma knoflíky je spodní knoflík vždy rozepnutý.
  • Sako se trřemi knoflíky zapínáme pouze na prostrřední knoflík, případně horní. Spodní knoflík je vždy rozepnutý.

Nezapomeňte na to nejen kvůli společnosti, ale i kvůli svému pohodlí.

Vhodné doplňky

Důležitou věcí, na kterou během vytváření outfitu nesmíte zapomenout, je barevné sladění opasku s barvou bot a dalšími doplňky,  jako jsou řemínek u hodinek, manžetové knoflíčky či kožená taška. 

K obleku volte zásadně pásky z pravé kůže, odmění se vám vzhledem i trvanlivostí. Naše doporučení je vždy mít v šatníku alespoň dva pásky - černé a hnědé barvy, ty využijete pro každý outfit. 

Toto pravidlo platí rovněž u bot. Kožené polobotky v černé a hnědé barvě poslouží jako univerzální obuv pro většinu obleků. Samozřejmě je dobré mít jiné boty na ples než do kanceláře.

Plné kapsy

Pro pány jsou kapsy často alternativou dámské kabelky, schovají do nich vše, co potřebují, když vychází z domu. U džínů nebo chinos kalhot je to přípustné, i když ani zde neudělají kapsy napěchované k prasknutí velkou parádu, oblekové kapsy ale fungují jinak. Pokud do nich nacpete kopec věcí, vytvoří se na kalhotech i saku nevzhledné boule, které zkazí celkový dojem. V tomto ohledu vás oblek donutí k zamyšlení, co vlastně potřebujete mít u sebe. Telefon, a malá dokladovka či spona na peníze většinou stačí, a ty pohodlně schováte do náprsní kapsy. Ostatní nechte doma. Pokud potřebujete více věcí, pořiďte si k obleku elegantní koženou tašku nebo kabelu.

Nošení obleku je radost, a pokud sobě i svému obleku věnujete dostatečnou péči budete se v něm cítit dobře a vaše okolí to pozná. Při výběru toho pravého obleku vám rádi pomohou naši módní konzultanti na prodejnách nebo na chatu v e-shopu. Můžete také využít služby oblekové balíčky.