Jak se obléct na svatbu

Dostali jste pozvánku na svatbu, ale váháte, jak se na ni připravit? Jako každý rok je léto díky krásnému počasí nejhojnějším svatebním obdobím. Možná jste už dlouho na žádné takové události nebyli, nebo je pro vás zrovna tato něčím speciální, protože se jedná o blízké přátele či člena rodiny. V každém případě se jedná o důležitý okamžik, na který je důležité se patřičně připravit a vypravit.

Jak se správně obléct na svatbu

Na pozvánce na svatbu se může objevit předepsaný dress code. V takovém případě je váš výběr podstatně zjednodušený a přání snoubenců vás v tomto případě navede na to správné oblečení. Pokud tato informace chybí, může vám styl svatby a míru formálnosti napovědět samotná pozvánka nebo místo konání. Bude obřad v kostele? Bude se celá svatba odehrávat venku? Jsou na pozvánce elegantní zlaté květy, nebo veselé barevné postavičky? To vše vypovídá o tom, jaký oděv asi zvolit. A pokud jste na pochybách, platí samozřejmě staré známé úsloví “o líné hubě a holém neštěstí”, takže se nebojte své drahé snoubence kontaktovat a zeptat se.

Doporučení pro pánské svatební hosty

Nesmrtelná kombinace bílé košile s dlouhými rukávy a tmavých kalhot se hodí takřka na jakoukoli svatbu. Tradičně je pak na svatbu vhodný padnoucí oblek. Obleky a košile na míru jsou samozřejmě nákladnou záležitostí, ale i konfekční kolekce může být kvalitní a dobře padnoucí. Je ale potřeba se správně změřit a brát ohled na typ své postavy. V případě, že potřebujete poradit, je vám u nás ve Volansky fashion k dispozici módní konzultant, a to jak na online chatu na e-shopu, tak na jakékoli kamenné prodejně. Navíc je na prodejnách i možnost nechat oblečení doupravit, aby opravdu seděl perfektně. K obleku nesmí chybět kravata (nebo motýlek) a barevně sladěné boty s opaskem. Doplněk v podobě hodinek z vás pak udělá perfektního gentlemana.

Na svatbu v žádném případě nepatří kraťasy, polokošile ani roztrhané džíny. Svým oděvem vyjadřujete úctu vůči novomanželům a samotnému obřadu. Pokud je svatba pojata jako méně formální, můžete místo saka obléknout vestičku nebo zůstat pouze v košili a vzhled doladit stylovými doplňky jako jsou třeba šle. Dejte si ale pozor na bílou či krémovou kravatu nebo podobně barevného motýlka – takové má často ženich, a proto nejsou vhodné. Raději se pokuste sladit se svojí dámou nebo s ostatními členy družby, pokud nemáte doprovod.

Jak se mají na svatbu obléct dámy

Ženy mají poněkud širší výběr a záleží hlavně na tom, aby vybraly správně padnoucí šaty lichotivého střihu. Proto je kratší výčet toho, čeho se mají dámy pozvané na svatbu vyvarovat. Hlavními faktory jsou barva a zdobnost. Bílá barva je vyhrazena pro nevěstu, a i kdyby si nevěsta vybrala šaty jiné barvy, bílé by měly zůstat ve skříni. To samé platí i pro míru krajky, bohatosti sukně a celkové zdobnosti outfitu. Nevěsta musí jednoduše vyčnívat, mimo jiné proto, aby ji nikdo nemusel hledat při pozdějším prohlížení fotografií. Šaty by neměly být příliš krátké nebo vyzívavé. Jde o slavnostní událost, nikoliv večírek nebo rande.

Svatba je většinou denní událostí, proto se nejlépe hodí jemnější líčení odlišné od výrazného večerního a plesového. Kvůli počasí je také dobrý nápad dát si pozor na látky a například během horkého letního dne zvolit lehčí, savé a vzdušné materiály. Ideální obuví jsou společenské lodičky či baleríny, ale v létě jsou jistě v pořádku také elegantní páskové boty.

Alternativou vůči šatům nebo halence se sukní jsou elegantní dámské kostýmky či společenské overaly, které v posledních letech zaznamenávají comeback. Správně vybraný kostýmek ve světlých barvách nebo overal stylově sladěný s botami a psaníčkem rozhodně nejsou módním přešlapem.

Na svatbách je podstatou oslava lásky, ale když dáte svým úsilím a přípravou najevo, jak vám záleží na tom, aby si novomanželé den opravdu užili, uděláte nakonec radost nejen jim, ale i sobě. Na našich prodejnách a v e-shopu najdete vše potřebné pro den D vašich blízkých. Naši módní konzultanti vám s výběrem rádi pomohou.